Medicul Adrian Marinescu îi avertizează pe cetățeni, după ce tulpina indiană a fost descoperită și în România. Noua variantă se transmite mult mai ușor.
Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat prezența tulpinei indiene de coronavirus în România, după ce un bărbat a revenit în țară, în urmă cu o lună. De asemenea, la Brașov există un focar de COVID-19, în rândul mai multor muncitori veniți din India.
Potrivit directorului de la Matei Balș, tulpina indiană prezintă două mutații la nivelul proteinei E și ca orice tulpină nouă, transmiterea ei în masă reprezintă doar o problemă de timp.
”Trebuie să înțelegem că, atunci când apare o variantă nouă, e doar o chestiune de timp până ajunge peste tot. Sunt de acord că nu sunt suficiente date. Această tulpină indiană, care are două mutații la nivelul proteinei E, este de urmărit în viitor, pentru că ne interesează mai multe lucruri. Este o perioadă în care nu trebuie să fim îngrijorați dar trebuie să fim prudenți. Trebuie văzut dacă se va întâmpla ca în cazul variantei britanice, care s-a transmis uşor, sau dacă va fi ca în cazul altor variante – Brazilia, Africa de Sud, în care lucrurile n-au mers mai departe.
Știm că a plecat din Elveția, a ajuns în Grecia. Era clar că va ajunge peste tot. E important de văzut dacă această variantă virală ajunge să fie predominantă, să aibă impact important, sau va rămâne o situație limitată. Nu putem trage o concluzie legată de agresivitate, nu putem spune că avem mai multe forme severe pentru că e tulpina din India. Nu numai noi, nu pot spune mici cei din Elveția sau Grecia. Deocamdată, știm că se transmite destul de ușor în afara Europei în condițiile epidemiologice din India. Rămâne de văzut ce va fi în continuare”, a spus Adrian Marinescu la Antena 3.
Tulpina indiană a suferit, până acum, două mutații și a fost depistată până acum în cel puțin 17 țări, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății. Tulpina indiană este mult mai agresivă și mult mai contagioasă, precizează Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, mutațiile fac ca virusul să fie mai rezistent în fața vaccinurilor anti-COVID.